‘Belastingaangifte moet naar 1 mei’

De deadline voor het doen van belastingaangifte moet naar 1 mei. De oude datum van 1 april is niet langer haalbaar voor de fiscus, zegt directeur-generaal Hans Leijtens van de Belastingdienst in het AD. Net als vorig jaar werd de termijn dit jaar verlengd naar 1 mei, maar niet definitief.

VIA is vanaf 1 maart beschikbaar

De meeste Nederlanders doen namelijk pas in maart aangifte omdat de Belastingdienst dan de meeste gegevens al heeft ingevuld. ‘Pas eind januari zijn alle gegevens van belastingplichtigen bij ons binnen. De vooraf ingevulde aangifte (VIA) is vanaf 1 maart beschikbaar. Een maand voor 9 miljoen aangiftes is simpelweg te kort’, zegt Leijtens tegen het AD.

Verlenging

In 2015 werd de aangiftetermijn vanwege computerproblemen die zich een jaar eerder voordeden al met een maand verlengd. Ook dit jaar hebben mensen tot eind april om aangifte te doen. Maar, dit termijn is niet definitief, wat de directeur-generaal wel zou willen.

Van aangiftetermijn af

De droom van Leijtens is zelfs dat we van de hele aangiftetermijn af kunnen. Volgens hem zou het het mooiste zijn als de belastingen constant geïnd en verrekend kunnen worden, zonder een aanslag achteraf. ‘En dat iedereen een soort online portemonnee heeft en kan kiezen wat hij of zij vooruit wil betalen. Dat zal echter nog even duren.’

Terug naar het nieuwsoverzicht