Cao- en nettolonen stijgen voor meeste werknemers

De meeste Nederlanders krijgen dit jaar iets meer te besteden. Minimumloners krijgen er netto € 76 per maand bij, voor iemand met een modaal inkomen bedraagt het voordeel € 69 per maand. Dat stelde loonstrookverwerker ADP op basis van eigen berekeningen.

Bijna iedereen vooruit
Dankzij de belastingverlagingen van het kabinet gaan bijna alle Nederlandse werknemers erop vooruit. Minimumloners krijgen er netto € 76 per maand bij, voor iemand met een modaal inkomen (€ 2816) bedraagt het voordeel € 69 per maand. Wie anderhalf keer modaal verdient loopt het voordeel bijna helemaal mis. Zij krijgen er slechts € 6 per maand bij, omdat een heffingskortingsvoordeel voor hen niet speelt. Tweemaal modaal mag rekenen op € 52 extra per maand. Dit berekende loonstrookverwerker ADP. Zij verzorgen maandelijks de salarisstrook van 1,4 miljoen Nederlanders.

Ambtenaren profiteren het meest
De werknemers profiteren ervan dat heffingskortingen, belastingtarieven en de indeling van de belastingschijven gunstiger uitpakken. Vooral ambtenaren krijgen meer op hun rekening. Ambtenaren die drie keer modaal verdienen, gaan er met een positief verschil van € 111 per maand netto het meeste op vooruit.

Addertjes
Voor sommige mensen zit er wel een addertje onder het gras, waarschuwt ADP. Diverse huizenbezitters kunnen door veranderde regelgeving minder hypotheekrente aftrekken. Dit speelt vooral bij werknemers met een bruto maandsalaris tussen de € 4500 en 5150. Zij kunnen op jaarbasis honderden euro’s minder aftrekken.

Werkgeverslasten zijn hoger
De werkgeverslasten pakken dit jaar overigens hoger uit. Volgens ADP zijn bedrijven in het algemeen meer kwijt aan premies voor werknemersverzekeringen dan vorig jaar. Een aantal premies gaat omhoog, enkele bijdragen dalen. Per saldo betekent dat iets hogere kosten. Alleen in de bouwsector dalen de werkgeverslasten.

Cao-lonen stijgen ook
Ook de cao-lonen zijn gestegen. Sterker nog: sinds 2012 zijn de lonen niet meer zo hard gestegen als in 2015. Ze gingen afgelopen jaar met 1,4% omhoog, terwijl dit in 2014 nog 0,9% was. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook hierbij was de toename van lonen vooral bij de overheid sterk, namelijk 2,3%. De particuliere en gesubsidieerde sector (gezondheidszorg, sociale verzekeringen) moesten het met respectievelijk 1,3 en 1,1% doen.

Naar bedrijfstak was de cao-loonstijging het hoogst in het onderwijs en bij waterbedrijven & afvalbeheer: 2,6%. De geringste toename was volgens het CBS bij werknemers in de energievoorziening (0,8%) en de financiële dienstverlening (0,7%).

April opnieuw wijzigingen
Bij de berekeningen van ADP is uitgegaan van het loon in januari. Door het late akkoord in Den Haag over het belastingplan wijzigen de nettolonen per 1 april opnieuw. Dan valt het voordeel voor werknemers een paar euro’s lager uit dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Een modaal salaris levert dan weer € 4 per maand in ten opzichte van het nettoloon in het eerste kwartaal. De meeste mensen gaan er in 2016 dus nog steeds op vooruit. Voor anderhalf keer modaal valt het voordeel van januari vanaf april wel weer helemaal weg.

Terug naar het nieuwsoverzicht